تبیان، دستیار زندگی
در سال های گذشته داستان های علمی-تخیلی همیشه درباره شرایط انسانی و حفظ کره زمین از شر موجودات فضایی بود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تغییر موضوع داستان‌های علمی-تخیلی

در سال‌های گذشته داستان‌های علمی-تخیلی همیشه درباره شرایط انسانی و حفظ کره زمین از شر موجودات فضایی بود. اما موجی جدید در فیلم‌های و کتاب‌های علمی-تخیلی ایجاد شده است که سبب شد داستان این گروه آثار در فضایی خارج از کره زمین رخ دهد.

بخش ادبیات تبیان
تغییر موضوع داستان‌های علمی-تخیلی

این تغییر ناگهانی در مکان داستان‌های علمی-تخیلی به دلیل سفرهایی است که «تیم پیک»، فضانورد بریتانیایی به فضا انجام داده است. «دیوید بارنت»، نویسنده کتاب «فراخواندن تام بزرگ» در این باره می‌گوید: «دیگر فرستادن انسان به مریخ پدیده‌ای شگفت‌انگیز به حساب نمی‌آید. در دهه 70 و 80 میلادی سفر به فضا پدیده‌ای فراتر از پروژه‌ای علمی-تخیلی محسوب می‌شد اما حالا دیگر بخشی از زندگی مدرن بشر در هزاره جاری است. در حال حاضر فضانوردان در توئیتر و یوتیوب درباره تجربیات فضایی خود سخن می‌گویند و سفر به فضا دیگر کسانی را که به کتب علمی-تخیلی علاقه‌ای نداشتند دچار ترس نمی‌کند.»

به عنوان نمونه کتاب جدید «نیکولاس آگنو» تحت عنوان «صندلی 25» داستان زنی است که در یک لاتاری برنده بلیط یک‌طرفه به مریخ می‌شود. رمان «ستاره‌ها را عقب نگه دار» نوشته «کیتی خان» داستان عاشقانه‌ای را در طول یک سفر فضایی روایت می‌کند و داستان «فضای بین ستاره‌ها» داستان دختری را بیان می‌کند که در جستجوی عشق زندگی‌اش و پس از نابودی کل بشر به کره زمین برمی‌گردد.

«خان» درباره رمان «ستاره‌ها را عقب نگه دار» که داستان اول وی نیز است می‌گوید: «سال 2012 بود که ایده این داستان به ذهنم رسید و دلم می‌خواست قصه زوجی را روایت کنم که در فضا عاشق هم می‌شوند. زوجی که تلاش می‌کنند یاد بگیرند چگونه در جایی به جز کره زمین به زندگی خود ادامه دهند.» کتاب وی در طول سه هفته در 19 کشور مختلف منتشر شد. «من عاشق داستان‌های علمی-تخیلی هستم اما بیشتر کتاب‌هایی را دوست دارم که قصه‌ای انسانی در مرکز آن قرار دارد.»

این نویسنده نیز معتقد است موجی جدید در این گروه ادبی به راه افتاده است. «به نظر من این تغییر از محبوبیت «کریس هادفیلد»، رئیس کانادایی ایستگاه فضایی نشأت می‌گیرد که تجربیات خود را در شبکه‌های اجتماعی با عموم مردم در میان گذاشت. از آن زمان تاکنون «ناسا» نیز از شبکه‌های اجتماعی مختلف استفاده کرد. «تیم پیک» نیز همین کار را انجام داد. تلاش نویسندگان این است که شکاف بین ممکن و غیرممکن را پر کنند و همین موضوع سبب می‌شود داستان‌های انسانی مختلفی را به جز داستان فرار به فضا در بازار کتاب مشاهده کنیم.

حتی دانشمندان نیز در خفا کار خود را انجام نمی‌دهند. بهترین علم آن است که بر پایه کنجکاوی صورت گیرد و دانشمندان تمام تلاش خود را می‌کنند تا رابطه‌ای بین علم و زندگی انسان برقرار کنند. باید منتظر باشیم و ببینم در قرن‌های آینده چه اتفاقی برای کره زمین رخ می‌دهد. شاید روزی فرا برسد که سفر به فضا بسیار آسان و عادی باشد.»

در سال‌های اخیر با فیلم‌های علمی-تخیلی بسیاری نیز روبه‌رو می‌شویم که به مسئله زندگی انسان در فضا و کوچ از کره زمین به دلایل محیط‌زیستی می‌پردازند. از این جمله می‌توان به فیلم «مریخی‌ها» محصول سال 2015 و «ورود» محصول سال 2016 اشاره کرد. فیلم‌های علمی-تخیلی نیز مانند کتاب‌های این گروه دچار تغییر شده‌اند. برای مثال در فیلم معروف Intersteller  با پدری مواجه می‌شویم که به فضا می‌رود تا فضای مناسبی برای زندگی انسان بیابد و بتواند فرزندانش را از فاجعه محیط‌زیستی سال‌های نه چندان دور نجات دهد.


منبع: ایبنا