تبیان، دستیار زندگی
آیین بزرگداشت حافظ با حضور اهالی فرهنگ و ادب در شیراز برگزار شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بزرگداشت حافظ با یاد مولانا

آیین بزرگداشت حافظ با حضور اهالی فرهنگ و ادب در شیراز برگزار شد.

فرآوری: حسین جمالی فرد - بخش ادبیات تبیان

حافظیه

ویژه برنامه بزرگداشت یاد روز حافظ شیرازی غزلسرای نامی جهان با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ،سیدمحمدعلی افشانی استاندار فارس و آیت الله اسدالله ایمانی نماینده ولی فقیه در فارس کشور شامگاه پنج شنبه در جوار آرامگاه این شاعر نامدار در شیراز برگزار شد.

در این آیین که با عنوان 'روضه خلد برین' در آرامگاه حافظ برگزار می شود، یاد مولانا دیگر شاعر بلندآوازه ایران  نیزگرامی داشته شد.  امسال به دلیل تقارن یادروز حافظ با دهه اول ماه محرم،ویژه برنامه بزرگداشت این شاعر نامی کشورمان زودتر از 20 مهرماه که به عنوان سالروز بزرگداشت حافظ در تقویم ملی کشورمان آمده، برگزار شده است.

حافظ و مولانا معلمان دهکده جهانی

سعود سلطانی فر پنجشنبه شب در مراسم یادروز حافظ و مولانا در جوار آراگاه حافظ با تاکید بر اینکه برگزاری این مراسم باید به حفظ هویت ایرانی کمک کند، بیان کرد: خردمندی، تبحر و... از ویژگی های مهم حافظ است که باعث شده این شاعر را حافظه فرهنگ و ادبیات ایران اسلامی بدانیم.

وی با اشاره به اینکه در تمامی شبها و روزها باید به احترام نام بزرگ او کلاه را از سر برداریم، اظهار داشت: امروزه این شاعر فقط متعلق به ایران و ایرانیان نیست زیرا امروزه  سروده های سترگش در تمامی جهان زمزمه می شود.

معاون رئیس جمهور از حافظ به عنوان شاعر و اندیشمند بزرگی یاد کرد و افزود: این شاعر ایرانی پیام انسان دوستی، محبت و شور و اشتیاق را به همه جهانیان تقدیم کرده است.

وی گفت: ادب پژوهان و ادب دوستان در همه  کشورهای جهان به این حقیقت عمیق و دقیق مضامین و حس انسانی را که حافظ در انسان ایجاد می کند اشاره می کنند.

سلطانی فر

سلطانی فر با اشاره به اینکه حافظ جدای از آنکه شاعری توانمند و چیره دست است، از درایت و فراست بالایی برخوردار است، بیان کرد: هر مخاطبی بر اساس فهمش از اشعار حافظ برداشت متفاوتی دارد و به گونه ای شاعران بزرگی از جهان غرب از مشرب شعری او تاثیر گرفته اند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در اشعار حافظ چهار مولفه فکری دیده می شود، اظهار داشت: این مولفه ها شامل مسالمت جویی، مثبت اندیشی، عشق و پیکار با ریاکاری است و اینها چهار مولفه ای است که جهان امروز به آن نیاز دارد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه امروزه حافظ را متفکری روشنفکر می داند، گفت: امروز هشتم مهرماه و روز ادای احترام به مولانا نیز هست و در کنار ادای احترام به خواجه اهل راز باید اعلام کرد که این دو شاعر از خود اشتراکات و مولفه های ماندگاری به جا گذاشته اند.

باید این دو شاعر هر دو حکیمان و معلمان دهکده جهانی بدانیم زیرا دانستن زندگی با عدالت را که امروزه تمام مردمان جهان دنبال آن هستند می توان در اشعار این دو شاعر یافت.

وی از اشتراکات این دو شاعر به جغرافیانوردی و تاریخ پیمایی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر حافظ تمامی انسانها را به صلح و دوستی دعوت کرده است مولانا اسطوره آزاداندیشی است.

سلطانی فر با اشاره به اینکه این دو شاعر بزرگ در نهایت هوشمندی  درسهای زیادی به انسانها داده اند، بیان کرد: امروزه شعار مولانا نیز در تمامی جهان گسترش یافته و اندیشه های انسان دوستانه رمز اصلی موفقیت اشعار، سخنان و حکمتهای او در میان جهانیان است.

وی با بیان اینکه حافظ و مولانا فقط شاعر نیستند، افزود: باید این دو شاعر هر دو حکیمان و معلمان دهکده جهانی بدانیم زیرا دانستن زندگی با عدالت را که امروزه تمام مردمان جهان دنبال آن هستند می توان در اشعار این دو شاعر یافت.

شباهت نگاه حافظ و مولوی به کرامت انسانی و آزادی

محمد علی  افشانی استاندار فارس نیز در جریان یادروز حافظ گفت: مولوی و حافظ با داشتن شباهتهای آشکار در نگاهشان به کرامت انسانی، تقدیر الهی، کوشش با توکل، ناله و فریاد، عشق و شادی، عدالت و آزادی راهی متفاوت برای عروج به قله ادبی، عرفانی و انسانی برگزیدند.

وی افزود: هرکدام از زاویه ای به دغدغه های انسانی، رهایی ، رستگاری ،آزادی و آزادی بشر می اندیشند و از ظلم و ستم بر انسان نالانند.

استاندار فارس  افزود: هردو از زهد و ریا در تاب هستند و خودپسندی بر نمی تابند و از این آفت عرفان سوز و دین بر باد ده در فغانند.

افشانی با اشاره به اینکه قصد دارد امسال بیشتر به موضوع مولانا بپردازد، بیان کرد: مولوی اندیشه عمیق خود را معطوف به ژرف اندیشی در موضوعاتی مانند خدا، انسان و جهان کرده است و میراثی عظیم در شناسایی هستی تقدیم آدمیان کرده است.

وی افزود: مولانا پیچیدگی ساختار ذهنی و روانی انسانها را با ژرف اندیشی عمیق و دقیق وصف کرده و هم استعدادها و هم ضعف و کاستی ها را به تصویر کشیده و همچون حافظ طرحی نو در انداخته است.

استاندار فارس

استاندار فارس گفت: مولوی یکی از انبوه مواردی که کنکاش کرده، عدل و ظلم، داد و عدالت ورزی و ستمگری است، او به عدل پرداخته و مسئولانه با آوایی گیرا بر ستمگر و ظلم تاخته است.

افشانی بیان کرد: او با ستایش از رعایت حقوق انسانی ، دادگران را به عرش برده و چهره مستبدان و خودکامان را اهریمنی خوانده وآه ها را از عرش به فرش کشیده است. وی مفاهیمی عمیق را با مفاهیم قابل فهم عرضه کرده است. در نگاه مولوی هرناشایسته ای جای شایسته ای گیرد بی عدالتی و حاصل آن ویرانی است.در نظر حافظ نیز آزار خلق چنان گناه بزرگی است که جز آن گناه بزرگی نمی بیند.

مولوی و حافظ با داشتن شباهتهای آشکار در نگاهشان به کرامت انسانی، تقدیر الهی، کوشش با توکل، ناله و فریاد، عشق و شادی، عدالت و آزادی راهی متفاوت برای عروج به قله ادبی، عرفانی و انسانی برگزیدند.

استاندار فارس ادامه داد: مولوی بسیار زیبا به شرح دادخواهی پشه ای از باد نزد سلیمان نبی پرداخته تا نقش حکمرانی عادل را نمایان کندو این نسخه دادخواهی همه انسانهای مظلوم تحت ستم تاریخ است.مولوی هدف انبیا را برقراری عدالت می داند تا مناسبات انسانها عادلانه باشد تا از ناله یتیمان عرش به لرزه نیفتد.در نگاه مولوی حاکمیت داد آن است که ستمگر نتواند بر دیگری ستم کند و چاره دفع بلا خشم و ستمگری نیست بلکه چاره آن گذشت و بخشش است.

استاندار فارس با اشاره به آزادی و آزاده بودن انسانها در نگاه مولوی گفت: او انسانها را اسیر شهرت، شهوت ،حسرت، قدرت و داشته های و خواسته های  خویش می داند و آدمی را تشویق می کند تا این بندها را بگسلد و خود را آزاد نماید و به آدمی هشدار می دهد که حکمرانی شما پایان پذیر است و عواقب آن سهمگین است.

وی گفت: این غیر از مسئولیت گریزی و راحت طلبی است بلکه تاکید بر ارزش انسانی است و رها شدن تعلقات و دل کندن از آنچه بهای انسانی برایش می دهد.

استاندار فارس گفت: مولوی بیشتر به آزادی انسان از درون پرداخته و آدمیان را به آزاد زیستن فرا می خواند و عمق باور مولوی به آزادی بشر تا بدآنجاست که رسالت انبیا را آزادی بشر می داند و در نظر او مولا کسی است که بند اسارت بندگی را از پای انسان برکردند تا سروگونه آزاد باشند.

یاد حافظ هر سال در حافظیه

خواجه شمس الدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی (حدود 727  ? 792 هجری قمری برابر با 706 - 769 هجری شمسی)، شاعر بزرگ سده هشتم ایران (برابر قرن چهاردهم میلادی) و یکی از سخنوران نامی جهان است.
بیش تر شعرهای او غزل هستند که به غزلیات حافظ شهرت دارند. گرایش حافظ به شیوه? سخن پردازی خواجوی کرمانی و شباهت شیوه سخنش با او مشهور است. او از مهم ترین تأثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته می شود.
در قرون هجدهم و نوزدهم اشعار او به زبان های اروپایی ترجمه شد و نام او به گونه ای به محافل ادبی جهان غرب نیز راه یافت.
هرساله در تاریخ 20 مهرماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار می شود.
آرامگاه حافظ در شهر شیراز و در منطقه حافظیه در فضایی آکنده از عطر و زیبایی گل های جان پرور، درآمیخته با شور اشعار خواجه، واقع شده است. امروزه این مکان یکی از جاذبه های مهم گردشگری ایران و فارس به شمار می رود و بسیاری از مشتاقان شعر و اندیشه حافظ را از اطراف جهان به این مکان می کشاند.
برخی از دوستداران حافظ رفتن به آرامگاه او را با آداب و رسوم مذهبی همراه می کنند. از جمله با وضو به آنجا می روند و در کنار آرامگاه حافظ به نشان احترام، کفش خود را از پای بیرون می آورند. سایر دل باختگان حافظ نیز به این مکان به عنوان سمبلی از عشق راستین و نمادی از رندی عارفانه با دیده? احترام می نگرند.
هشتم و بیستم مهرماه در تقویم ملی کشورمان به ترتیب به نام روزهای بزرگداشت مولوی و حافظ نامگذاری شده است.


منابع:
مهر
خبرگزاری میراث فرهنگی